Kövess minket!
  
     

Érdekességek a farsangi szokásokról

Érdekességek a farsangi szokásokról
2018, január 9.

A farsang a vízkereszttől húshagyókeddig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, jelmezes mulatságok, népünnepélyek ideje. A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a karnevált (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a mohácsi busójárást.

Az első, farsangról szóló írások 1283-ból ismeretesek. Nálunk, elsősorban német hatás eredményeként a középkorra tehető az ünnep kialakulása. A farsang ideje egyúttal báli szezon is. A bált a farsang utolsó három napján szokták megrendezni.

Érdekesek a hazai farsangi népszokások: több községben, főleg az őrségi és a Gyöngyös menti falvakban mókalakodalmat, avagy álesküvőt tartanak, illetve ilyenkor rönkhúzást is rendeznek. Farsangkor a gazdagabb vidékeken hatalmas lakomákat rendeztek. A farsang végét megelőző csütörtököt sok helyen zabálócsütörtöknek nevezik; úgy vélték, hogy ha ilyenkor sokat esznek, bő lesz a termés. A Mura vidékén az ételek megszárított és porrá tört maradékának varázserőt tulajdonítottak: a jószágot gyógyították vele, vagy a házra szórták, hogy elkerüljék a viharok. Nádudvaron fekete tyúkot vágtak, és a vérét törték porrá. Őrimogyorósd községben a farsang a pelyvázás ideje volt; ha egy lány és egy legény közt barátság alakult ki, éjszaka meghintették a lakóházuk közötti utat pelyvával, hogy összetalálkozzanak. Kőszegfalván legényvásárral búcsúztatják a farsangot, amelynek keretében a falu legöregebb embere legénnyé avatja a tizennyolc éves fiatalokat. Ezeken felül a farsang természetesen a jelmezes mulatságok ideje is; ilyentájt az egész országban rendeznek jelmezbálokat, amikre illik olyan öltözetben megjelenni, ami cseppet sem nevezhető hétköznapinak!

Önnek van már jelmeze az idei farsangi mulatságra? Ha nincs, a SportJátékShop webáruházából könnyedén beszerezheti! Látogassa meg a www.sportjatekshop.hu címen elérhető honlapunkat, és válasszon férfi, női és gyermek jelmezeink, jelmez kiegészítőink és arcfestékeink széles kínálatából! Kérdés, vagy észrevétel esetén hívja a +36-30-784-1447-es telefonszámot, vagy írjon az info@sportjatekshop.hu e-mail címre!

Olvastad már?

Facebook

Kiemelt Cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

YouTube

Read previous post:
A Valentin-napi szokások és eredetük
A Valentin-napi szokások és eredetük

Ugyan Magyarországon a Valentin-nap még csak pár évtizede népszerű, de külföldön komoly hagyománya van ennek az ünnepnek, és számos szokás...

Close